Reuma

Wat is reuma?
Reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het gaat hierbij voornamelijk om aandoeningen van de gewrichten. De klachten bestaan uit pijn, stijfheid, vermoeidheid, warmte en zwelling in de ledenmaten zoals o.a. voeten en handen.

Geschat wordt dat deze aandoeningen bij ongeveer 15% van de bevolking eens in het leven voorkomt, eerder bij vrouwen dan bij mannen. Reuma kan zich in elk levensjaar openbaren. Volwassenen hebben een grotere kans dan kinderen. Voor alsnog zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar meestal wel te behandelen met medicatie of therapieën.

Reuma kan in drie categorieën worden ingedeeld:

Ontstekingsreuma:
Dit zijn vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten. Reumatoïde arthritis, bechterew, sclerodermie en ziekte van sjogren zijn hier bekende voorbeelden van.

Arthrose:
Arthrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakten van de gewrichten aangetast, het kraakbeen kan zelfs helemaal verdwijnen. Arthrose kan onstaan na een botontsteking aan of in het gewricht. Arthrose vindt meestal plaats in de knieën, heupen en lage wervels. Klachten die optreden: startstijfheid, functieverlies van het gewricht (evt. krakende geluiden) of misvorming van het gewricht.

Wekedelenreuma:
Dit zijn vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat, namelijk: spieren, pezen en banden. Voorbeelden hiervan zijn fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.

Fybromyalgie is een van de meest voorkomende wekedelenreuma’s. Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan fybromyalgie, een aandoening die gepaard gaat met chronische pijnen. Deze aandoening komt veel voor onder vrouwen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar. Zij ervaren de chronische pijn, stijfheid van de spieren, extreme vermoeidheid, gespannenheid en hoofdpijn die lijkt op  migraine. Omdat er tot nu toe geen remedie was voor fibromyalgie, was de doelstelling van de behandeling erop gericht om de symptomen te verhelpen en te verlichten.

Fybromyalgie(FM) wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meeste voorkomende symptomen bij FM-patiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Omdat we echter steeds meer te weten zijn gekomen over deze aandoening, wordt deze tegenwoordig vaker geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te ‘vertellen’ wat het moet doen.

Fysiotherapie en reuma
Jarenlang kregen patiënten met reuma het advies om het rustig aan te doen. Dit uit angst voor extra schade aan de gewrichten of een evt. toename van de ontstekingsactiviteit. Door de komst van nieuwe medicijnen is er in de behandeling van reuma veel veranderd. Juist in combinatie met oefentherapie zijn er goede resultaten. Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen worden gewrichten soepel gehouden, spieren sterker gemaakt en kan de conditie worden verbeterd. Zo kunnen beperkingen, als gevolgd van een reumatische aandoening, voorkomen worden of zoveel mogelijk worden verminderd.

Fysiotherapie Ter Apel kan u hierbij helpen, door u een specifiek en op maat gemaakt bewegingsprogramma aan te bieden. Er wordt rekening gehouden met uw belastingsniveau.

Na een eerste intakegesprek wordt door de fysiotherapeut samen met u een behandelschema opgesteld op basis van uw wensen en mogelijkheden.

Reumapatiënten worden deskundig bij ons begeleid in het verbeteren van spierkracht, lenigheid, evenwicht, conditie en handelingen en vaardigheden uit het dagelijks leven. Door de pijn, stijfheid en vermoeidheid bent u vaak minder actief en fit. Het is bewezen dat, mits op de juiste manier uitgevoerd, bewegen een positieve invloed heeft op reumatische aandoeningen. U voelt zich door het bewegen weer fitter en u heeft het idee dat u meer aan kunt. De pijn en stijfheid verdwijnen niet altijd volledig, maar u leert er anders mee omgaan. Hierdoor wordt ‘normaal’ functioneren weer makkelijker.