Oedeemtherapie

Hoe ontstaat oedeem?
Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht in het weefsel en wordt dan vaak zichtbaar in vorm van een zwelling, bijvoorbeeld een dikke arm of dik been.

Een aantal vormen van oedeem zijn:

* Veneus oedeem (bv. als gevolg van trombose)

* Primair lymfoedeem (aangeboren afwijking in het lymfestelsel)

* Secundair lymfoedeem ( na oncologische ingrepen, verwijderde lymfeklieren of andere operaties)

* Tertiair lymfoedeem (na bestraling, chemokuur of medicijnen)

* Traumatisch oedeem (na een ongeval)

* Lipoedeem

Oedeemtherapie heeft als doel oedeem te verminderen door het evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam te optimaliseren.

De Behandeling:
Na een inventarisatie van uw klachten en een lichamelijk onderzoek zal de oedeemtherapeut samen met u een behandelplan opstellen. De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

* Manuele lymfedrainage (manuele, rustige massagegrepen om het natuurlijke pompmechanisme van de lymfevaten te stimuleren waardoor de transportcapaciteit van het lymfestelsel wordt verhoogd)

* Specifiek oedeem- en fibrosegrepen (manuele, stevige massagegrepen om onder andere verhardingen of verkleefd littekenweefsel te verzachten)

* Ambulante compressietherapie (zwachtelen om het uittreden van vocht in het weefsel tegen te gaan)

* Bewegings- en ademhalingsoefeningen (door het aan- en ontspannen van spieren wordt de afvoer van lymfevocht bevorderd)

* Lymfetaping (speciaal elastisch tape met een liftende werking op de huid, waardoor o.a. de doorbloeding toeneemt, de afvoer van afvalstoffen verbeterd, zenuwpijn kan verminderen.