EMG-onderzoek (Elektromogram)

Wat is een EMG-onderzoek?
EMG is de afkorting van elektromyografie. Bij EMG wordt de elektrische activiteit van je spieren gemeten. Naast alleen de spieractiviteit, kan ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt worden gemeten.

Als een spier samentrekt, geeft de spier een elektrisch signaal af. Deze signalen kunnen gemeten worden met elektrodes. Er zijn twee soorten van EMG-onderzoek: geleidingsonderzoek en naaldonderzoek. Bij het geleidingsonderzoek worden er elektroden op je huid geplakt. Bij het naaldonderzoek worden er speciale naalden in je spier geprikt. In die naalden zitten elektroden. Het naaldonderzoek wordt bij Fysiotherapie ter Apel niet uitgevoerd.

Wanneer krijg je een EMG-onderzoek?
Je krijgt een EMG-onderzoek als de fysiotherapeut denkt dat je misschien een probleem hebt met je zenuwen of spieren. Een EMG-onderzoek wordt ook gedaan als je een storing hebt in de overdracht tussen prikkels tussen zenuwen en spieren.

Als je bij de fysiotherapeut komt met klachten zoals gevoelssymptomen of spierzwakte, zal de fysiotherapeut waarschijnlijk besluiten om een EMG-onderzoek af te nemen. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een probleem met je zenuwen of spieren. Met het EMG-onderzoek kan worden bekeken of het echt een probleem van je zenuwen of spieren is en waar het probleem zit.